Arbeidsvoorwaarden OFGV
Welkom bij de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek. Op deze pagina vind je informatie over je arbeidsovereenkomst en de daarbij behorende arbeidsvoorwaarden.
De OFGV valt onder de CAO SGO en de ambtenarenwet. In de arbeidsovereenkomst wordt de CAO SGO en het personeelshandboek van toepassing verklaard.
Hieronder vind je de artikelen die in de arbeidsovereenkomst staan, met per artikel een beleidsdocument, link naar de CAO of lokale regeling die van toepassing is.
Als OFGV gaan we zeer zorgvuldig om met alle persoonsgegevens die we van je verzamelen. Meer informatie over de waarborging van je privacy vind je de privacyverklaring Arbeidsvoorwaarden & Indiensttreding. (pdf, 308 kB) Deze privacyverklaring is van toepassing op alle arbeidsvoorwaarden- en indiensttredingprocedures bij de OFGV.
Ik wens je veel werkplezier bij de OFGV.
Met vriendelijke groet,
Anton Klijn
Directeur
Ondergetekenden:
De Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek, gevestigd Botter 14-15 te Lelystad, hierbij rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer A.J. Klijn, waarnemend directeur, hierna te noemen ‘de werkgever’;
en
de heer/mevrouw ………. (voorletters en achternaam), geboren op ………. (datum) te ………. (plaats), op dit moment wonende ……….(adres) te ………. (plaats), hierna aan te duiden met ‘je’, ‘jou’, of ‘jouw’;
verklaren een arbeidsovereenkomst te zijn aangegaan onder de volgende voorwaarden:
Je treedt met ingang van ………. (datum) in dienst van de werkgever in de functie van ………. (naam (norm)functie), bij ………. (naam organisatieonderdeel). Met behulp van de jaarlijkse gesprekscyclus bepaal je samen met jouw leidinggevende de taken en werkzaamheden voor het aankomende jaar.
Je verklaart geen medische belemmeringen te hebben die het goed kunnen uitvoeren van deze functie in de weg zouden kunnen staan.
De arbeidsovereenkomst is aangegaan voor bepaalde tijd en eindigt van rechtswege op ………. (datum).
De eerste maand na indiensttreding geldt als proeftijd in de zin van artikel 7:652 BW.
Je (gemiddelde) arbeidsduur bedraagt ………. (aantal uren) uur per week. De werktijden worden na onderling overleg met je leidinggevende vastgesteld.
Indien van toepassing:
Je stemt in met het verrichten van beschikbaarheidsdiensten buiten de voor jou geldende werktijden. Je ontvangt hiervoor een toelage op basis van hoofdstuk 3 van de CAO SGO;
Jouw salarisniveau is ingedeeld in salarisschaal ………. (nummer), periodiek ………. (periodiek nummer) van de salaristabel behorend bij de CAO SGO.
Jouw jaarlijkse periodieke groei vind plaats op ………. (datum) van elk kalenderjaar.
Uitgaande van de overeengekomen arbeidsduur, bedraagt het bruto salaris bij aanvang van het dienstverband € ………. (bedrag) per maand.
Je hebt verder recht op een Individueel Keuzebudget (IKB) dat is opgebouwd uit diverse in de CAO SGO vastgelegde bronnen. Het IKB wordt per maand opgebouwd en aan jou ter beschikking gesteld.
Je ontvang een ziektekostentegemoetkoming op basis van de bedragen genoemd in artikel 3.24 in de CAO SGO.
Je stemt er mee in dat de werkgever in digitale vorm de maandelijkse salarisspecificatie, de jaaropgave en overige berichten verstrekt ten aanzien van jouw rechtspositie, zoals bedoeld in artikel 7:626 BW.
De WSGO heeft een collectiviteit kortingsafspraak, voor de aanvullende verzekering, met drie zorgverzekeraars gesloten: CZ, IZA en Menzis.
- Salaristabel januari 2024
- Folder IKB (pdf, 421 kB)
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (IPAP) (pdf, 91 kB)
Jouw jaarlijkse recht op verlof wordt vastgesteld aan de hand van de bepalingen in hoofdstuk 6 van de CAO SGO. Jouw verlof wordt digitaal beheerd.
Vanaf de datum van indiensttreding ben je deelnemer aan de pensioenregeling van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP). De voorwaarden zijn vastgelegd in het pensioenreglement van het ABP. Dit pensioenreglement is van toepassing zoals deze op dit moment luidt en in de toekomst zal komen te luiden.
In de hoedanigheid van ambtenaar gelden voor jou de verplichtingen zoals genoemd in de artikelen 6 t/m 11 van de Ambtenarenwet 2017. Deze artikelen hebben onder meer betrekking op het gedrag van een goed ambtenaar, het afleggen van de ambtseed of -belofte, de geheimhoudingsplicht, het melden van nevenwerkzaamheden en financiële belangen en het aannemen van giften.
Op grond van het integriteitsbeleid van de werkgever ben je verplicht om uiterlijk 1 maand na indiensttreding, aan de werkgever een voor de functie relevante Verklaring omtrent het gedrag (VOG) te overleggen. Op het moment van overleggen mag de VOG niet ouder zijn dan twee maanden. Het niet (tijdig) overleggen van een recente en relevante VOG aan de werkgever is een ontbindende voorwaarde, op grond waarvan deze overeenkomst – zonder opzegging - van rechtswege eindigt op de laatste dag van de hiervoor genoemde termijn.
- Integriteitbeleid (pdf, 404 kB)
- Regeling vermoeden misstand (pdf, 201 kB)
- Proces digitale VOG aanvraag (pdf, 52 kB)
- Klachten regeling ongewenste omgangsvormen (pdf, 239 kB)
- Afleggen eed belofte (pdf, 59 kB)
Bedrijfsmiddelen, van welke aard dan ook, die door de werkgever aan jou ter beschikking zijn gesteld in het kader van de uitoefening van jouw functie blijven eigendom van de werkgever. Deze dienen op eerste verzoek van de werkgever, en uiterlijk bij het einde van je dienstverband, onverwijld en in goede staat bij de werkgever ingeleverd te worden.
Op deze arbeidsovereenkomst is de CAO SGO van toepassing, zoals deze ten tijde van het sluiten van deze overeenkomst luidt en in de toekomst zal komen te luiden; inclusief de opvolgende Cao’s waaraan de werkgever is gebonden.
Op deze arbeidsovereenkomst zijn de lokale arbeidsvoorwaardenregelingen van de OFGV en het personeelshandboek (verwoord in de PDC) van de werkgever van toepassing, zoals deze ten tijde van het sluiten van deze overeenkomst luiden en in de toekomst zal komen te luiden.
- Lokale Arbeidsvoorwaarden Regeling (pdf, 78 kB)
- Opgave dienstjaren (pdf, 38 kB)
- Thuiswerkregeling (pdf, 93 kB)
- Verzuimprotocol OFGV (pdf, 110 kB)
- Regeling reiskosten (pdf, 115 kB)
- Studiekostenregeling (pdf, 299 kB)
- Asbestprotocol (pdf, 1.3 MB)
- Agressiebeleid (pdf, 298 kB)
Eenzijdig wijzigingsbeding
De werkgever heeft het recht om jouw arbeidsvoorwaarden eenzijdig te wijzigen indien de werkgever daarbij een zodanig zwaarwichtig belang heeft, dat jouw belang dat door de wijziging zou worden geschaad, daarvoor naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid moet wijken.
Geheimhoudingsbeding
Het is verboden om gedurende of na beëindiging van jouw arbeidsovereenkomst op enige wijze met derden kennis te delen over zaken of aangelegenheden waarvan je bij de werkgever kennis hebt verkregen en waarvan in redelijkheid duidelijk is dat dit vertrouwelijke kennis betreft.
Wanneer je jouw arbeidsovereenkomst (tussentijds) wilt opzeggen dien je dit schriftelijk bij de werkgever te doen met inachtneming van de wettelijke opzegtermijn, zoals geregeld in artikel 7:672 BW.
De arbeidsovereenkomst eindigt van rechtswege op de dag waarop je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt.
Als bij het einde van het dienstverband sprake is van een negatief verlofsaldo, dan wordt dit verrekend met de eindafrekening. Als bij het einde van het dienstverband sprake is van een positief verlofsaldo, dan betaalt de werkgever het niet genoten verlofsaldo uit.
Indien arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
De werkgever kan de arbeidsovereenkomst vóór het verstrijken van de termijn (tussentijds) waarvoor die is aangegaan opzeggen met inachtneming van de wettelijke opzegtermijn.
Wanneer jij jouw arbeidsovereenkomst (tussentijds) wilt opzeggen dien je dit schriftelijk bij de werkgever te doen met inachtneming van de wettelijke opzegtermijn, zoals geregeld in artikel 7:672 BW.
Als bij het einde van het dienstverband sprake is van een negatief verlofsaldo, dan wordt dit verrekend met de eindafrekening. Als bij het einde van het dienstverband sprake is van een positief verlofsaldo, dan betaalt de werkgever het niet genoten verlofsaldo uit.
Of
Deze arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, zal na de overeengekomen einddatum niet worden voortgezet. Hiermee voldoet de werkgever aan zijn informatieplicht op grond van artikel 7:668 BW.
Als bij het einde van het dienstverband sprake is van een negatief verlofsaldo, dan wordt dit verrekend met de eindafrekening. Als bij het einde van het dienstverband sprake is van een positief verlofsaldo, dan betaalt de werkgever het niet genoten verlofsaldo uit.
En/Of
De werkgever zal je uiterlijk een maand voor afloop van deze arbeidsovereenkomst schriftelijk laten weten of, en zo ja onder welke voorwaarden de arbeidsovereenkomst wenst voort te zetten. Het niet voldoen aan deze verwachting laat het einde van deze overeenkomst van rechtswege onverlet.
Als bij het einde van het dienstverband sprake is van een negatief verlofsaldo, dan wordt dit verrekend met de eindafrekening. Als bij het einde van het dienstverband sprake is van een positief verlofsaldo, dan betaalt de werkgever het niet genoten verlofsaldo uit.
Indien van toepassing (voornamelijk bij team Bedrijven en team Leefomgeving)
Voor het kunnen uitvoeren van deze functie is het noodzakelijk dat je in het bezit bent en blijft van een:
- Rijbewijs B
- BOA bevoegdheid
- Vaarbewijs
Wanneer je dit bewijs niet bezit of behoudt, heb je drie maanden, vanaf de datum van de invordering, de gelegenheid om het document geldig te laten verklaren.
Is het document na de periode van drie maanden nog niet geldig verklaard, dan volgt opschorting van jouw salaris tot het moment dat jij weer in het bezit bent van een geldig document.
Op deze arbeidsovereenkomst is Nederlands recht van toepassing.
Nietigheid van een of meer bepalingen in deze arbeidsovereenkomst leidt niet tot nietigheid van de overige bepalingen. In geval van nietigheid van een bepaling zijn partijen gehouden om daarover zo spoedig mogelijk met elkaar in overleg te treden.
Aldus overeengekomen, in tweevoud opgemaakt en ondertekend te Lelystad op ………. (datum).
………………………………… …………………………………
(jouw naam) De werkgever
A.J. Klijn
Directeur