Maatregelen zwemwaterlocaties
Er zijn verschillende maatregelen die weergegeven kunnen worden op onze Provinciale blauwe informatieborden op de officiële zwemwaterlocaties. Op deze pagina vindt u uitleg over de verschillende maatregelen.
Hoe worden de maatregelen bepaald?
Per twee weken gedurende het zwemseizoen worden controles gedaan naar de waterkwaliteit. Deze tweewekelijkse waterkwaliteitscontrole noemen we een waterbemonstering. De bemonstering wordt uitgevoerd door waterschap Zuiderzeeland of Rijkswaterstaat.
Op de officiële zwemwaterlocaties worden er watermonsters genomen met betrekking tot ‘E-coli & Enterococcen’ (bekend als ‘bacteriën’) en ‘Cyano-chlorofiel’ (bekend als ‘blauwalgen’).
Afhankelijk van de kwaliteit van het zwemwater kan de OFGV verschillende maatregelen instellen. In de communicatie hierover wordt worden drie verschillende soorten maatregelen aangehouden:
- Waarschuwing
- Negatief zwemadvies (tijdelijk of permanent)
- Zwemverbod
Hieronder volgt een uitleg van de bovengenoemde maatregelen. Voor meer informatie over de gezondheidsrisico's verwijzen we u naar www.zwemwater.nl.
Waarschuwing
Op een zwemwaterlocatie waar een waarschuwing van kracht is, geldt dat zwemmen slecht kan zijn voor de gezondheid. Dit komt doordat er op deze locatie een overschrijding van bacteriën of blauwalgen is aangetroffen. Op de borden van de locatie staat in dit geval ‘waarschuwing’ vermeld (zie onderstaande afbeelding).
Naast 'bacteriën' en 'blauwalgen', kan er ook een waarschuwing genaamd 'kans op zwemmersjeuk' worden ingesteld. Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door larven van parasieten. Deze larven veroorzaken rode bultjes bij mensen en deze bultjes zorgen voor de jeuk die hoort bij 'zwemmersjeuk'.
Negatief zwemadvies
Op een zwemwaterlocatie waar een negatief zwemadvies van kracht is, geldt dat zwemmen slecht is voor de gezondheid. Op de borden van de locatie staat in dit geval ‘negatief zwemadvies’ vermeld (zie onderstaande afbeelding). De kans op ernstige(re) gezondheidsklachten bij aanraking met het water is bij een ‘negatief zwemadvies’ groter dan bij een ‘waarschuwing’.
Een permanent negatief zwemadvies geldt voor het gehele zwemseizoen (1 mei tot 1 oktober) en wordt ingesteld vóórdat het zwemseizoen van start gaat. Een permanent negatief advies geeft aan dat de algemene kwaliteit van het zwemwater niet goed genoeg is om in te zwemmen en dat verbetering binnen het zwemseizoen onwaarschijnlijk is.
Zwemverbod
Op een zwemwaterlocatie waar een zwemverbod van kracht is, dreigt acuut gevaar en is zwemmen op die locatie verboden. Op de borden van de locatie staat in dit geval ‘zwemverbod’ vermeld (zie onderstaande afbeelding). Een zwemverbod kan bijvoorbeeld worden ingesteld bij een verontreiniging, waarbij direct gevaar is.