Risicoanalyse en beheersplan
Risicoanalyse en beheersplan
U als houder of exploitant krijgt dus niet meer precies voorgeschreven wát te doen. U moet zelf bepalen en vastleggen hoe u de waterkwaliteitsdoelen haalt en veiligheid voor zwemmers waarborgt. Om invulling te geven aan deze zorgplicht en als onderdeel van een goede onderbouwing om gestelde kwaliteitsdoelen te halen, is het verplicht om voor elk badwaterbassin een risicoanalyse op te stellen. Op basis van deze risicoanalyse moet een beheersplan opgesteld worden waarin maatregelen zijn opgenomen om de geïnventariseerde risico’s te beheersen. De nota van toelichtingen op het BAL hoofdstuk 15 geven aanwijzingen welke onderwerpen mee te nemen in de analyse. De plannen kunt u zelf opstellen, maar er kan ook externe expertise ingeschakeld worden. Schematische overzichten van de technische installaties en een plattegrond van de accommodatie zijn onderdeel van het plan. Voor bestaande badwaterbassin geldt een overgangstermijn en moeten de plannen op 1 januari 2026 klaar zijn. Voor badwaterbassins die na 1 januari 2024 in gebruik worden genomen, moet direct een beheersplan klaar zijn waarvan de beschreven beheersmaatregelen daadwerkelijk worden uitgevoerd. Bij dit proces wordt in ieder geval ingegaan de onderstaande aspecten:
- het voorkomen van verdrinking met o.a. aandacht voor het aantal, de leeftijd en de zwemvaardigheid van de gebruikers, de aard van de zwemactiviteit, de bodemhelling, waterdiepte en diepe aanduiding van het badwaterbassin, zuigende werking of beknelling aan roosters onder water, speelse elementen en attributen in het bassin, het kwalitatief en kwantitatief toezicht door badmeesters en hoe het personeel periodiek wordt getraind op de diverse taken en verantwoordelijkheden.
- het voorkomen of beperken van gezondheidsschade voor zwemmers als gevolg van de kwaliteit van het bassinwater en de kwaliteit van de lucht binnen met o.a. aandacht voor de waterbehandeling en technische maatregelen die getroffen worden om te voldoen aan de kwaliteitseisen, de locatie in het bassin en de momenten waarop de eigen meting van de parameters voor de waterkwaliteit plaatsvindt, de wijze van het dagelijks en maandelijks analyseren van de parameters en deze toetsen aan de kwaliteitseisen, de uit te voeren maatregelen bij afwijkingen van de kwaliteitseisen en het registreren van incidenten, resultaten en maatregelen in een logboek.
- het voorkomen of beperken van letsel in en om het badwaterbassin met o.a. aandacht voor gebruikte materialen als tegels, gootroosters en wandafwerking in en om het badwaterbassin, procedures bij attracties als glijbanen en springvoorzieningen, gebruik van bewegwijzering en pictogrammen, de aanwezigheid van EHBO-voorzieningen en de vereiste vaardigheid bij medewerkers voor het verlenen van hulp bij ongelukken.
- het voorkomen of beperken van incidenten met o.a. aandacht voor en bekend maken van huis- en gedragsregels, hoe wordt gehandeld tijdens en na afloop van een incident, hoe medewerkers daarop worden getraind, het logboek met registratie van incidenten en maatregelen die worden getroffen om herhaling te voorkomen.
Ongewoon voorval
Onderdeel van het beheersplan is de verplichting dat u het bevoegd gezag direct moet informeren over een ongewoon voorval in- of rond een badwaterbassin. Een ongewoon voorval is een gebeurtenis die afwijkt van het normale verloop van een activiteit, zoals een (grotere) storing, ongeluk of calamiteit met bijvoorbeeld een (bijna) verdrinking of oplopen van ernstig letsel.