FAQ
Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen over de Omgevingswet per onderwerp. Deze pagina wordt regelmatig gecontroleerd en aangevuld.
Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met ons via info@ofgv.nl.
Algemeen
Wat is het Omgevingsloket?
In het Omgevingsloket vindt u digitale informatie over de fysieke leefomgeving. U kunt hier checken of u uw werkzaamheden mag uitvoeren volgens de Omgevingswet. En of u daarvoor een vergunning nodig hebt, een melding moet doen of informatie moet geven. Ook kunt u de regels bekijken die op een bepaalde locatie gelden. En checken aan welke maatregelen u zich moet houden bij uw werkzaamheden. In Mijn Omgevingsloket vindt u al uw aanvragen en meldingen terug.
Waarom moet ik inloggen in het Omgevingsloket?
Wilt u een vergunning aanvragen, een melding doen of informatie opsturen via het Omgevingsloket? Dan moet u inloggen. Zo ziet de overheid die uw verzoek ontvangt wie u bent.
Hoe kan ik inloggen in het Omgevingsloket?
Nederlandse inwoners kunnen inloggen middels DigiD. Voor Nederlandse bedrijven, overheden en andere organisaties is er eHerkenning beschikbaar. Europese aanvragers kunnen eIDAS gebruiken. Als laatste initiatief, voor initiatiefnemers die geen gebruik kunnen maken van deze systemen, kan er een Omgevingsloket-ID worden aangevraagd.
Voor wie is het Omgevingsloket-ID?
Het Omgevingsloket -ID is bedoeld voor initiatiefnemers die (tijdelijk) niet in Nederland wonen, geen DigiD aan kunnen vragen en niet in kunnen loggen met eIDAS. Ook organisaties in het buitenland die geen eHerkenning kunnen aanvragen, kunnen gebruik maken van het Omgevingsloket-ID.
Hoe kom ik aan een Omgevingsloket-ID?
U kunt een Omgevingsloket-ID aanvragen via de website van de omgevingswet. Nadat u al uw gegevens hebt ingevuld, ontvangt u binnen één werkdag uw inloggegevens.
Hoe kan ik een vraag, opmerking of probleem melden over het Omgevingsloket?
Vragen over uw aanvraag of melding kunt u stellen aan de overheidsorganisatie die uw aanvraag beoordeeld. Zij kunnen u ook helpen met vragen over lokaal beleid en andere inhoudelijke vragen. Vragen of opmerkingen over het Omgevingsloket zelf of de werking daarvan, kunt u stellen aan het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) via het vragenformulier. Via het storingenformulier van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) kunt u problemen melden over het Omgevingsloket.
Hoe kan ik iemand machtigen om namens mij een aanvraag in te dienen?
Als initiatiefnemer kunt u een aanvraag in het Omgevingsloket uitbesteden aan een architect, aannemer of een ander gespecialiseerd bedrijf. U laat de aanvraag dan maken en indienen door iemand anders. Dit kan een persoon of organisatie zijn. Daarvoor voegt u in Mijn Omgevingsloket een deelnemer toe met de rol Gemachtigde.
Wet- en regelgeving
Wat is de beslistermijn onder de Omgevingswet?
In de meeste gevallen geldt onder de Omgevingswet de korte voorbereidingsprocedure van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Daarmee is de beslistermijn normaliter acht weken, die na een verplichte kennisgeving met zes weken kan worden verlengd. Wanneer er een uitgebreide procedure geldt, is de beslistermijn zes maanden, ook eventueel te verlengen met zes weken.
Wat gebeurt er na het verlopen van de beslistermijn onder de Omgevingswet?
Het vergunnen van rechtswege wanneer niet aan de beslistermijn wordt voldaan, vervalt onder de Omgevingswet. Wanneer een bestuursorgaan niet op tijd een besluit neemt, kan de initiatiefnemer gebruik maken van de regeling dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen.
Vergunningcheck
Is het verplicht om de Vergunningcheck te doen?
Nee, de Vergunningcheck is niet verplicht. Het is een hulpmiddel om te bepalen of u een vergunning nodig hebt of een melding moet doen. Daarbij is de Vergunningcheck zo ingericht dat het makkelijker is om de juiste activiteit(en) te vinden. Na het doorlopen van de Vergunningcheck, krijgt u de optie om direct een aanvraag of melding te starten. Een aantal gegevens uit de check wordt dan meegenomen in de aanvraag/melding.
Wat is de Vergunningcheck?
Met de Vergunningcheck(Opent andere website in nieuw tabblad) kunt u controleren of u werkzaamheden mag uitvoeren op een bepaalde locatie. En of u daarvoor een vergunning voor moet aanvragen, een melding moet doen of informatie moet opsturen.
Waar kan ik de vergunningcheck doen?
Op https://omgevingswet.overheid.nl/home.
Aanvragen
Waarom moet ik een vergunning aanvragen, een melding doen of informatie aanleveren?
De Omgevingswet is er om ervoor te zorgen dat uw omgeving veilig, schoon, mooi en gezond blijft. Daarom mag u niet zomaar iets veranderen aan uw omgeving. In sommige gevallen moet u eerst toestemming vragen aan bijvoorbeeld uw gemeente of waterschap, of moet u informatie geven over wat u gaat doen en wanneer. De gemeente of het waterschap vertelt u dan of u de werkzaamheden mag uitvoeren.
Kan ik mijn initiatief eerst met de vergunningverlener bespreken voor ik een aanvraag indien?
Voordat u een aanvraag of een melding indient, kunt u eerst een omgevingsoverleg aanvragen. Het omgevingsoverleg is een proces om waarin u plannen met uw overheid kunt bespreken. Doorloop daarbij de stappen om een aanvraag in te dienen. Voor u de aanvraag daadwerkelijk indient kunt u voor de activiteiten waarvoor het bevoegd gezag een omgevingoverleg heeft ingesteld, een omgevingoverleg aanvragen.
Aan welke voorwaarden moet een bestand voldoen om dit te kunnen uploaden?
Een bestand mag niet groter zijn dan 250 MB en de naam van het bestand mag alleen de volgende tekens bevatten: het standaard Nederlands alfabet, cijfers (0-9), een verbindingsstreepje of een laag streepje. Andere tekens zijn niet toegestaan. Welk type bestand wordt geaccepteerd, kan per bevoegd gezag verschillen. Neem daarom bij twijfel contact op met de betreffende overheidsorganisatie.
Kan ik bezwaar maken tegen een besluit?
Binnen zes weken nadat een besluit genomen is over uw vergunningaanvraag, kunt u bezwaar maken. Ook andere mensen mogen die periode gebruiken om bezwaar te maken. Daarom wordt u aangeraden om pas na deze zes weken te beginnen met uw werkzaamheden. De overheid heeft zes weeken om te reageren op een bezwaar.
Wat moet ik doen als ik het niet eens ben met het besluit op het bezwaar dat ik heb ingediend?
Wanneer u het niet eens bent met het besluit op dat bezwaar, kunt u nog in beroep gaan. In een beroepsprocedure geeft de rechter een oordeel over een besluit van de overheidsorganisatie.
Waar kan ik mijn aanvraag terugvinden?
In het nieuwe Omgevingsloket staan aanvragen en meldingen in Mijn Omgevingsloket. Daar staan ze onder Mijn projecten. Als initiatiefnemer kunt u hier uw projecten in één overzicht terugvinden en beheren. Voor vragen over de status van uw aanvraag, kunt u zich het beste richten tot het betreffende bevoegd gezag.
Kan ik mijn aanvraag nog aanvullen?
Nadat u een vergunningaanvraag heeft ingediend via het Omgevingsloket, kunt u deze in het Omgevingsloket ook aanvullen. Een aanvulling kan nodig zijn omdat uw overheid meer informatie nodig heeft, of omdat u zelf iets wil toevoegen.
Hoe vraag ik een omgevingsoverleg aan?
Voordat u een aanvraag of melding indient, kunt u ervoor kiezen om een omgevingsoverleg aan te vragen. In het omgevingsoverleg bespreekt uw overheid met u hoe haalbaar uw plan is en wat de beste manier is om het plan uit te voeren. Het omgevingsoverleg heeft geen juridische status en is geen onderdeel van de wettelijke procedure. De wettelijke procedure start pas als de initiatiefnemer een aanvraag of melding indient.