Plichten energiewetgeving
Er zijn vier plichten binnen de energiewetgeving. Dit is een uitvoeringsplicht (energiebesparingsplicht) en drie rapportageplichten (informatie-, onderzoeks- en EED-auditplicht). Op deze pagina ziet u wie er aan de plicht(en) moet(en) voldoen en hoe dit moet worden gedaan.
Energiebesparingsplicht
Deze uitvoeringsplicht geldt voor alle ondernemingen en instellingen met een vestiging met een energieverbruik van meer dan 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m³ aardgas(equivalent) per jaar. Deze bedrijven moeten alle erkende energiebesparende maatregelen nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. U vindt meer informatie over energiebesparing en de Erkende Maatregelenlijst (EML) op de website van het Informatiepunt Leefomgeving:
- https://iplo.nl/thema/energiebesparing/
- https://iplo.nl/thema/energiebesparing/ontwikkelingen-wetgeving/
Informatieplicht
Deze rapportageplicht geldt voor alle ondernemingen en instellingen met een vestiging met een energieverbruik van meer dan 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m³ aardgas(equivalent) per jaar. U moet vóór 1 december 2023 doorgeven welke energiebesparende maatregelen u neemt of gaat nemen voor uw activiteiten en/of gebouw(en). Dit moet via het eLoket van de RVO.
Onderzoeksplicht
Gebruikt u als ondernemer meer elektriciteit dan 10.000.000 kWh? Of meer dan 170.000 m3 aan aardgas(equivalenten)? En is uw bedrijf actief in een van de sectoren in artikel 2.14c, lid 2 van het Activiteitenbesluit? Dan moet u voldoen aan de onderzoeksplicht energiebesparing.
De onderzoeksplicht geldt alleen voor inrichtingen die zijn benoemd in artikel 2.14c, lid 2 van het Activiteitenbesluit. Aanvullend is ook het energieverbruik van belang. Inrichtingen met een energieverbruik van 10.000.000 kWh elektriciteit of 170.000 m3 aardgas(equivalenten) of meer per jaar, hebben voor het proces en de faciliteiten binnen de inrichting een onderzoeksplicht. Voor het gebouwdeel heeft u de informatieplicht al ingediend.
Voor het onderzoek voert u als ondernemer (ook wanneer u huurder bent) een onderzoek uit naar maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Dit onderzoek had u uiterlijk 1 december 2023 moeten verstrekken aan het bevoegd gezag, zodat zowel de informatieplicht als de onderzoeksplicht gelijk worden ontvangen. Heeft u dit nog niet gedaan? Doe dit dan zo snel mogelijk alsnog. Op de website van RVO zijn formats beschikbaar voor de onderzoeksrapportage.
Het onderzoek moet voldoen aan een aantal criteria. Dit zijn onder andere:
- een analyse van het energiegebruik
- een overzicht van getroffen maatregelen
- een analyse van de productieapparatuur en -installaties
- een inventarisatie van kosteneffectieve maatregelen
- een basischeck structurele energiezorg
- een uitvoeringsplan
Ook wordt opgenomen:
- de beschrijving van de locatie
- een beschrijving van de activiteit (inclusief processen, apparatuur en installaties) en intern transport
- het energiegebruik
- een overzicht van de reeds getroffen maatregelen
Let op: voor de onderzoeksplicht geldt het overgangsrecht voor het Activiteitenbesluit tot 1 december 2027. Daarom wordt op deze pagina gesproken over het Activiteitenbesluit. Dit overgangsrecht is geregeld in artikel 5.15d van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) en artikel 3.84b van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).
EED-audit
Sommige bedrijven moeten elke vier jaar rapporteren aan het RVO, vanaf juli 2023. Dit is het geval wanneer een organisatie voldoet aan één van deze factoren:
- Meer dan 250 werknemers;
- Een jaaromzet van meer dan 50 miljoen en een jaarlijks balanstotaal van meer dan 43 miljoen.
Energielabel C verplichting kantoren
Een kantoorgebouw moet sinds 1 januari 2023 minimaal energielabel C hebben. Dit betekent een energielabel met een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per m2 per jaar of een energielabel met de letter C of beter.
Initiatieven vanuit de provincies
Vanuit de provincie zijn initiatieven opgezet om ondernemingen en instellingen te helpen bij hun wettelijke verplichtingen en het besparen van energie. In de paarse blokken op deze pagina vindt u meer informatie over beide initiatieven.
- Flevoland: EEF (Energie Expertisecentrum Flevoland) is een initiatief van de provincie Flevoland om de energietransitie te versnellen en helpt ondernemingen en instellingen in Flevoland bij de ontwikkeling en realisatie van hun duurzame energie- en energiebesparingsprojecten.
- Noord-Holland: Check. Klik. Bespaar. is een initiatief van de provincie Noord-Holland waarmee ondernemingen en instellingen kunnen controleren of zij moeten voldoen aan bepaalde verplichtingen en zo ja, hoe zij dat kunnen doen.
(Let op: ook ondernemingen en instellingen die buiten provincie Noord-Holland vallen, kunnen de informatie die wordt aangeboden op www.checkklikbespaar.nl raadplegen.)
Relevante websites
Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF)
Het EEF is een initiatief van de provincie Flevoland. Zij helpen ondernemers in Flevoland onder andere bij het ontwikkelen en opstarten van hun duurzame energie- en energiebesparingsprojecten.
Check. Klik. Bespaar.
Check Klik Bespaar is een initiatief van provincie Noord-Holland, omgevingsdiensten en gemeenten in Noord-Holland. Als u hier klikt komt u op de pagina met uitleg over het initiatief en de link naar de website www.checkklikbespaar.nl.