Informatie voor huurders en verhuurders
Sinds juli 2023 is de wet aangepast en is er een onderscheid gemaakt tussen het pand (verhuurder) en het bedrijf (huurder).
De huurder is nu verantwoordelijk voor het indienen van de activiteiteninformatieplichtrapportage en het uitvoeren van energiebesparende maatregelen voor de activiteiten (met een terugverdientijd van 5 jaar).
De verhuurder/pandeigenaar daarentegen moet de gebouwinformatieplichtrapportage indienen en energiebesparende maatregelen voor het gebouw uitvoeren (met een terugverdientijd van 5 jaar).
Pandeigenaar maar geen verhuurder
Zelfs als er op dit moment geen huurder is dient u nog steeds een melding te doen als uw jaarlijkse energieverbruik meer is dan 50.000 kWh en/of 25.000 m3. Wat betreft uw energieverbruik, dient u het energieverbruik te baseren op een representatief jaar. Dit betekent dat als uw pand in de afgelopen vier jaar wel bezet was en momenteel niet, maar er wel verwacht wordt dat het pand weer bezet wordt, het afgelopen jaar niet representatief is. U moet aantonen dat uw jaarlijkse energieverbruik onder de genoemde grenswaarden ligt en niet tijdelijk is.
Indien u in de toekomst een huurder vindt, zal deze verantwoordelijk zijn voor het indienen van de activiteiteninformatieplichtrapportage.
Wanneer is de meldplicht niet van toepassing?
De meldplicht (lees: informatie- en/of onderzoeksplicht) is niet van toepassing als uw jaarlijks energieverbruik lager is dan de eerdergenoemde grenswaarden van een representatief jaar. Als u dit kunt aantonen, kunt u vrijstelling krijgen van de meldplicht.
Mogelijke situaties
Om erachter te komen welke regels er voor u gelden, kijken we naar uw situatie. Deze kan als volgt zijn:
Situatie 1
Het gaat om 1 gebouw en 1 gebruiker. In deze situatie is de gebruiker van het gebouw verantwoordelijk. Indien de gebruiker onderdeel is van een EED-plichtige onderneming geldt een auditplicht.
Situatie 2.a
Het gaat om 1 gebouw met meerdere gebruikers. In deze situatie is de eigenaar van het gebouw verantwoordelijk. Indien de eigenaar onderdeel is van een EED-plichtige onderneming geldt een auditplicht.
Situatie 2.b
Het gaat om een winkelcentrum met meerdere gebruikers. In deze situatie is iedere gebruiker zelf verantwoordelijk (verantwoordelijk per winkel). Indien de winkels onderdeel zijn van een EED-plichtige onderneming geldt een auditplicht.
In situatie 2.b zijn collectieve voorzieningen (zoals liften, roltrappen, verlichting etc.) ook meegenomen. De eigenaars, dan wel Vereniging van Eigenaars (VvE) zijn verantwoordelijk voor deze voorzieningen.