Bodemenergie
Warmte-koudeopslag (WKO) is een duurzame methode om een gebouw in de winter mee te verwarmen en in de zomer te koelen. Een voorbeeld van WKO is een bodemenergiesysteem. Een bodemenergiesysteem slaat in de zomer de warmte van het gebouw op in de bodem. In de winter onttrekt het systeem deze warmte weer om het gebouw te verwarmen.
Type bodemenergie
De twee meest gebruikte manieren van bodemenergie zijn gesloten en open bodemenergiesystemen. Hieronder worden deze systemen kort toegelicht.
Gesloten bodemenergiesystemen
Een gesloten systeem maakt gebruik van lange leidingen die verticaal of horizontaal in de bodem zijn geplaatst. Hierin stroomt een vloeistof die de warmte uit de bodem opneemt en deze vervolgens verspreidt door een gebouw. Dit is in de onderstaande afbeelding geïllustreerd.
Melding en informatieplicht
Gesloten bodemenergiesystemen zijn meldingplichtig. Voor bedrijven én woningen is dit op basis van het BAL.
Melden indienen
Het indienen van een melding BAL kan via het Omgevingsloket. U komt hier terecht door hier te klikken.
Open bodemenergiesystemen
In tegenstelling tot een gesloten bodemenergiesysteem maakt een open bodemenergiesysteem gebruik van het diepe grondwater met open leidingen. In de bodem heeft het grondwater een temperatuur van ongeveer 10/11o Celsius. Dit water wordt omhoog gepompt en langs een warmtewisselaar geleidt. In de winter wordt de warmte daarna verspreidt door het gebouw. In de zomer kan het relatief koude water, ten opzichte van de buitentemperatuur, gebruikt worden om een gebouw te koelen.
Meldplicht
Op basis van de Omgevingsverordening Flevoland geldt voor open bodemenergiesystemen met een pompcapaciteit kleiner dan 10m3/uur een meldplicht. Deze kleine systemen meldt u minimaal 4 weken voor installatie. Voor deze kleine systemen binnen een aangewezen interferentiegebied heeft u een vergunning nodig.
Vergunningplicht
Voor open bodemenergiesystemen met een pompcapaciteit groter dan 10m3/uur geldt dat, naast de vergunningplicht op grond van de Waterwet, een m.e.r.-beoordelingsbesluit moet worden aangevraagd. In deze procedure wordt beoordeeld of het aan te vragen systeem dusdanige nadelige gevolgen heeft voor het milieu dat het indienen van een Milieueffectenrapportage noodzakelijk is. Als uit het m.e.r.-beoordelingsbesluit blijkt dat geen Milieueffectenrapportage ingediend hoeft te worden, dan kunt u een waterwetvergunning aanvragen.
Het verkrijgen van de vergunning duurt, naast de 6 weken voor het m.e.r.-beoordelingsbesluit, 8 weken.
Leges
Voor het m.e.r-beoordelingsbesluit en de Waterwetvergunning worden leges geheven. Een overzicht van de leges kunt u vinden in de legesverordening Flevoland via overheid.nl.
Waar kunt u melden of een vergunningaanvraag indienen?
Een melding en een vergunning voor een open bodemenergiesysteem vraagt u aan via het Omgevingsloket. Een aanmeldnotitie voor het verkrijgen van een m.e.r.-beoordelingsbesluit kunt u sturen naar info@ofgv.nl.
Boringsvrije zone
In zuidelijk Flevoland en in delen van de Gooi en Vechtstreek zijn drinkwaterbeschermingsgebieden aangewezen. Ter bescherming van het drinkwater geldt in zuidelijk Flevoland een maximale boordiepte. Voor meer informatie kunt u terecht op de pagina: boringsvrije zone.
Lozingen
Wanneer u tijdens het installeren of het gebruiken van een bodemenergiesysteem gaat lozen, moet u dit melden en in sommige gevallen dient u hier ook een vergunning voor aan te vragen. Voor lozingen rechtsreeks op oppervlaktewater geldt een vergunningplicht, deze moet u indienen bij het waterschap. Lozingen op het gemeentelijke riool of op de bodem meldt u via het Omgevingsloket.