PFAS
De afgelopen periode hoor je in de media naast stikstof veel over een andere stof genaamd PFAS. Maar wat is PFAS precies? En wat is de rol van de OFGV hierbij? Hieronder een antwoord op deze vragen.
Wat is PFAS?
PFAS staat voor Poly- en PerFluor Alkyl Stoffen. Het is een grote stofgroep die stoffen als PFOS en PFOA bevat. Het zijn chemische stoffen met een zeer sterke verbinding. Ze zijn daarnaast veelal waterafstotend, vuilafstotend en brandwerend. Vanwege deze specifieke eigenschappen zijn ze veelvuldig gebruikt in de industrie en verwerkt in allerlei producten. Denk aan pannen, verf, blusschuim, cosmetica, regenkleding, wegwerpartikelen enzovoort.
Naast de specifieke gebruikseigenschappen zijn PFAS volgens wetenschappelijke inzichten zeer schadelijk zijn voor het bodem- en watersysteem, met uiteindelijk effecten op de mens. Onderzoek en literatuurstudie wijst uit dat PFAS in heel Europa diffuus verspreid voorkomt in de bodem.
Handelingskader
In Nederland en Europa wordt op veel plaatsen in de bodem gehalten met PFAS boven de detectielimiet aangetroffen. Als gevolg daarvan treedt stagnatie op in het verzet van grond en baggerspecie. Het handelingskader beoogt die stagnatie, waar mogelijk, op te heffen. Tegelijkertijd geldt onverkort het uitgangspunt dat risico’s voor de gezondheid, het milieu en het verspreiden van PFAS-houdende grond en baggerspecie naar niet of minder belaste gebieden worden voorkomen.
Het tijdelijke handelingskader biedt een landelijk kader voor de omgang met PFAS-houdende grond en baggerspecie. Dat kader zal eind 2020 juridisch worden verankerd via een wijziging van de Regeling bodemkwaliteit. Omdat sprake is van een invulling van de zorgplicht, kan dit handelingskader, vooruitlopend op de aanpassing van de regelgeving, nu al worden gebruikt.
Een definitief kader voor het omgaan met PFAS-houdende grond en baggerspecie kan nu nog niet worden opgesteld omdat er nog een aantal belangrijke onderzoeken in uitvoering zijn over PFAS in grondwater, bio-accumulatie, mobiliteit en uitloogkarakteristieken van PFAS. Naar verwachting worden de onderzoeken in 2020 afgerond en kan het definitieve handelingskader voor PFAS dan worden opgesteld.
Rol OFGV
De OFGV heeft als taak het beoordelen van meldingen van voorgenomen grondverzet en het houden van toezicht hierop. Binnen de provincie Flevoland zijn de potentiële bronnen in beeld gebracht en heeft er in samenwerking met de provincie en alle gemeenten in Flevoland bodemonderzoeken plaatsgevonden. Dit heeft de basis gevormd voor het vaststellen van gebiedsspecifiek beleid binnen de provincie Flevoland. De uitkomsten zijn verwerkt in de bodemkwaliteitskaarten waardoor deze in sommige gevallen weer gebruikt kan worden als milieu hygiënische verklaring. Ook hier is het uitgangspunt dat het verspreiden van grond en baggerspecie met PFAS naar niet of minder belaste gebieden wordt tegengegaan. In afwachting op het definitieve handelingskader PFAS gelden binnen de provincie Flevoland de volgende normen:
De potentiële bronlocaties zijn terug te vinden als kaartlaag op de website van bodematlas.
Meer informatie
Voor meer inhoudelijke informatie over PFAS of het handelingskader, kunt u terecht op onderstaande website: