Lood in de bodem
Door de eeuwen heen is er in Nederland veel lood gebruikt in huis en industrie. Het gevolg is dat er in bepaalde gebieden in Nederland hoge concentraties lood in de bodem aanwezig zijn. Dit geldt niet voor de provincie Flevoland, maar wel voor gebieden in de Gooi en Vechtstreek. Opname van lood kan een nadelig effect hebben op de ontwikkeling van de hersenen. Kinderen van 0 tot 6 jaar lopen hierbij het grootste risico. De OFGV werkt mee aan een project 'Diffuus lood' dat de provincie Noord-Holland in samenwerking met de omgevingsdiensten en de gemeenten uitvoert. Het doel is onder andere het informeren van burgers over lood in de bodem en advies geven over wat u kunt doen om de risico's van lood zo klein mogelijk te maken.
Op deze pagina vindt u meer informatie over de inname van lood, gebruiksadviezen en waar u terecht kunt voor meer informatie.
Inname van lood
Tegenwoordig krijgen kinderen veel minder lood binnen dan vroeger. Dit komt onder andere door het verbod op het gebruik van lood in benzine en het vervangen van loden drinkwaterleidingen. Wel kunnen kinderen nog steeds lood binnenkrijgen wanneer ze in contact komen met grond waar lood in zit. Dit kan gebeuren als kinderen hun vingers in hun mond steken tijdens het spelen op een bodem met lood. Ook u kunt lood binnenkrijgen. Dit kan gebeuren wanneer u groenten uit eigen tuin eet waar lood in de grond zit. Dit komt vooral door de bodemdeeltjes die aan de groenten blijven hangen en het lood dat door de planten via de wortels wordt opgenomen. U kunt lood inname tegen gaan door de gebruiksadviezen van de GGD op te volgen.
Meer informatie
Voor vragen over lood en gezondheid kunt u terecht bij de GGD. Zorg dat u weet waar mogelijk lood in de bodem voorkomt en hoe u ervoor zorgt dat u en uw kinderen geen lood binnenkrijgen. Op www.bodemloket.nl kunt u zien of er in uw omgeving bodemonderzoek is gedaan. Als er geen gegevens over de bodemkwaliteit bekend zijn, kan een ingenieurs-/adviesbureau bodemonderzoek uitvoeren. Als er geen informatie over de bodem bekend is, en op de locatie kan lood worden verwacht (een oude binnenstad, oude dorpskern, oud-industrieel gebied) adviseren we u de gebruiksadviezen van de GGD op te volgen.
Beperk de inname van lood
Bekijk hier wat u zelf kunt doen en wat de provincie en gemeenten doen om de inname van lood te beperken.
Meer informatie
Bekijk de onderstaande documenten voor meer informatie over lood in de bodem.
Achtergrond informatie
Lees hier meer over de historie van lood in de bodem.