Boringsvrije zone
Om het grondwater in Flevoland te beschermen heeft de provincie Flevoland boringsvrije zones aangewezen. Deze zijn vastgelegd in de provinciale milieuverordening. In de boringsvrije zones gelden maximale diepten voor het doorboren, graven en roeren van de bodem.
Bescherming grondwater
Het doel van de boringsvrije zones is het diepe grondwater beschermen zodat dit water kan worden gebruikt voor de openbare drinkwatervoorziening. Boringsvrije zones zijn ingesteld in Zuidelijk Flevoland en rond de huidige grondwaterwingebieden van Bremerberg, Fledite, Harderbroek en Spiekzand.
Tekeningen boringsvrije zones Zuidelijk Flevoland.
Ook kunt u kijken op naar de interactieve kaart van de boringsvrije zone. Voor de boringsvrije zone kies: kaartlagen-beschermen-grondwaterbescherming-boringsvrije zone.
Regelgeving boringsvrije zones
De regelgeving met betrekking tot de boringsvrije zone is beschreven in hoofdstuk 4 van de Omgevingsverordening Flevoland. Kijk voor meer informatie in de Omgevingsverordening provincie Flevoland.
Onder Paragraaf 4.2.1.3 Boringsvrije zone, Artikel 4.8 en 4.9 en Paragraaf 4.2.2.3 Boringsvrije zone, Artikel 4.17 t/m 4.19 staat precies welke regels op de boringsvrije zone van toepassing zijn.
Maximale dieptes en maaiveldhoogte
De maximale dieptes zijn weergegeven ten opzichte van het Normaal Amsterdams Peil (afgekort N.A.P.). Om de maximale diepte ten opzichte van het maaiveld te berekenen, heeft u de maaiveldhoogte nodig. Maaiveldhoogtes kunt u op verschillende manieren verkrijgen:
- zelf laten inmeten
- opvragen bij gemeenten of het waterschap
- via de website van Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN).
Bodemenergie in de boringsvrije zone
Uit de regelgeving blijkt dat de activiteit bodemenergie (zowel open als gesloten systemen) alleen ondieper dan de maximale diepten is toegestaan. Energiepalen worden als een vorm van gesloten bodemenergie gezien.
Boorputten en sonderingen in de boringsvrije zone
Het maken van boorputten voor het onttrekken van grondwater is alleen toegestaan tot de genoemde maximale boordiepten. Sonderingen mogen alleen dieper uitgevoerd worden dan de maximale diepten, als het boorgat direct na uitvoering opgevuld wordt met een waterondoorlatend materiaal.
Standaard sonderingen (niet opvullen van het boorgat) en heipalen met verbrede voet zijn verboden op grotere diepten dan de kaart van de boringsvrije zone aangeeft. Een standaard heipaal mag wel dieper worden uitgevoerd, omdat er vanuit gegaan wordt dat een betonnen heipaal het gemaakte gat in de kleilagen volledig afsluit.
Sonderingsmeldingen dienen vier weken voor aanvang van de werkzaamheden te worden gemeld via info@ofgv.nl. Dit doet u door het Meldingsformulier sonderen volledig in te vullen.
Mechanische boringen mogen alleen worden uitgevoerd door een boorbedrijf dat is gecertificeerd op basis van de SIKB BRL 2100 Mechanisch boren.
Meldingsplicht boringsvrije zones
Boven de maximale diepten die op de kaarten staan aangegeven is boren, het onttrekken van grondwater of het plaatsen van een bodemenergiesysteem wel toegestaan. Hiervoor geldt een meldingsplicht. Het uitvoeren van een boring in de boringsvrije zone moet minimaal 4 weken van tevoren te worden gemeld bij de OFGV.
Als u bij een boring in een boringsvrije zone grondwater wilt onttrekken moet u hiervoor eerst een melding indienen of een vergunning aanvragen bij Waterschap Zuiderzeeland. De aanvraag moet 4 weken voor de boring worden ingediend. Voor het plaatsen van een bodemenergiesysteem (WKO) moet, afhankelijk van het soort systeem, een melding worden gedaan of vergunning worden aangevraagd bij de OFGV.