Bodem
De OFGV voert voor de gemeenten in Flevoland & Gooi- en Vechtstreek de provincies Flevoland en Noord-Holland bodemtaken uit. Om de bodemkwaliteit zo hoog mogelijk te houden heeft de overheid regels opgesteld, waar aan voldaan moet worden wanneer er iets in de bodem wordt veranderd. Deze regels staan onder andere in de Wet bodembescherming (WBB)
Zowel inwoners als bedrijven kunnen te maken krijgen met deze regels, wanneer zij bijvoorbeeld een pand kopen, bouwplannen willen uitvoeren, grond willen verzetten of wanneer bodemverontreiniging wordt aangetroffen.
Bodem en de Omgevingswet
Door de Omgevingswet verschuift het bevoegd gezag voor de bodemtaken van de provincie naar de gemeenten. Grondwatersanering en grondwaterbescherming blijven wel de verantwoordelijkheid van de provincie. Hiervoor zijn regels opgenomen in de Omgevingsverordening van de provincie.
Overgangsrecht bodem
De Wet bodembescherming is komen te vervallen per 1-1-2024 en de regels voor bodemverontreinigingen zijn te vinden in het Besluit activiteiten leefomgeving en de omgevingsplannen van de gemeenten. Op bodemlocaties die nog niet afgerond zijn (lopende saneringen) blijft het Overgangsrecht bodem van toepassing. Een volledig overzicht van de situaties waarin het overgangsrecht geldt, vindt u op de website van het IPLO (Informatiepunt Leefomgeving)).
Belangrijke wijzigingen in de Omgevingswet
De grootste verschillen tussen de huidige situatie met de Wet bodembescherming en de Omgevingswet zijn:
- Wat nu bodemsanering wordt genoemd, valt uiteen in twee activiteiten: graven en saneren
- BUS-meldingen en beschikkingen op saneringsplannen worden vervangen door meldingen in het kader van het Bal of een (tijdelijk) omgevingsplan
Graven en saneren
Kwaliteit grond onder de interventiewaarde |
Kwaliteit grond boven de interventiewaarde |
|
Hoeveelheid grond onder 25m3 |
Geen algemene regels |
Geen algemene regels, mogelijk wel regels in (tijdelijk) omgevingsplan |
Hoeveelheid grond boven 25 m3 |
Algemene regels: milieubelastende activiteit 'graven' beneden de interventiewaarde (paragraaf 4.119 Bal) |
Algemene regels: milieubelastende activiteiten 'graven' boven de interventiewaarde (paragraaf 4.120 Bal) |
Welk wettelijk kader is voor u van toepassing?
Voor u als initiatiefnemer is het belangrijk onder welk wettelijk kader de graaf- of saneerwerkzaamheden gaan plaatsvinden (Omgevingswet of Overgangsrecht bodem). Dit kunt u terugvinden op de kaart met verontreinigingslocaties in Provincie Flevoland
Grondwater
Het saneren van grondwater en bouwen op locaties met verontreinigd grondwater blijven de verantwoordelijkheid van de provincie.
Aanvragen en melden
U kunt aanvragen indienen en meldingen doen via het omgevingsloket.
BRZO locaties
In het werkgebied van de OFGV bevinden zich locaties die vallen binnen het Besluit Risico Zware Ongevallen. Dit zijn de zogenaamde BRZO bedrijven of locaties. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (ODNZKG) voert namens de provincies Flevoland en Noord-Holland voor deze locaties de bodemtaken uit. Dit valt niet onder de werkzaamheden van de OFGV. Meer informatie over welke bedrijven dit zijn vindt u hier.
Meer over bodem
Bodemsanering
Als u van plan bent een (gedeeltelijke) bodemsanering of verplaatsing van verontreinigde grond te gaan uitvoeren, moet u dit melden bij de OFGV.
Bodembeheer
Grondverzet wordt geregeld via het Besluit bodemkwaliteit en de bijbehorende Regeling bodemkwaliteit. De OFGV voert het toezicht en de handhaving op naleving van de regelgeving bij grondverzet uit.
Bodeminformatie
De OFGV beschikt over bodeminformatie van de provincies Flevoland en Noord-Holland en de gemeenten in Flevoland en Gooi en Vechtstreek.
Boringsvrije zone
Om het grondwater in Flevoland te beschermen heeft de provincie Flevoland boringsvrije zones aangewezen. Hier gelden maximale diepten voor het doorboren, graven en roeren van de bodem.