Anna stroomt door
De circulaire economie, althans, de transitie van een lineaire naar een circulaire economie, dat is waar Anna Ferraco (56) zich dagelijks mee bezig houdt. Klinkt wonderlijk voor iemand die van origine opgeleid is als kunstdocente, maar dat is het niet. Duurzaamheid loopt namelijk als een rode draad door haar leven. Ze gebruikte haar passie om te promoveren aan de Leidse Universiteit met een onderzoek naar de energietransitie en het beleid in Brazilië en gebruikt haar kennis nu om onze regio circulair te maken.
Kunstdocent
Maar hoe kom je als kunstdocent nu terecht bij een organisatie als de OFGV? Anna komt oorspronkelijk uit Brazilië en heeft in Nederland alle kansen gepakt die haar aangereikt werden. Toen ze werkte in een magazijn besloot ze weer te gaan studeren. Zo begon ze aan een master gericht op kunsteducatie, totdat ze werd getipt door een adviseur van Shell om onderzoek te doen naar energietransitie. “Dat gaat de wereld veranderen en daar liggen de komende jaren gigantische kansen”, zo werd haar verteld.
Het bleek voor Anna een soort nieuwe start. “Het is de reden dat ik nu hier werk. Mijn flexibiliteit en doorzettingsvermogen werd beloond! Daar ben ik ontzettend trots op. Bovendien is dit een ontzettend spannend werkveld. Duurzaamheid, energiebesparing en het sluiten van ketens is iets dat ons allemaal aangaat, al heeft niet iedereen dat altijd door.”
Energiebesparing
Anna begon haar carrière bij de OFGV als medewerker in het team energie. In deze functie werkte ze aan het uitvoeren van energiebesparingsprojecten in onze regio. Binnen dit project worden bedrijven geattendeerd op de geldende wet- en regelgeving m.b.t. energiebesparing en worden toezichthouders ingezet om te controleren of zij zich hieraan houden. Na de reorganisatie van het energieteam heeft Anna gewerkt aan een onderzoek over de rol van de OFGV bij de gemeentelijke omgevingsplannen. Sinds oktober 2023 is ze overgestapt naar het team circulaire economie.
Afvalbeheer
“Op dit moment is het nog heel veel uitzoekwerk. Als OFGV focussen we ons voornamelijk op afvalbeheer. Dat is, als je denkt aan circulariteit, het eerste waar je mee aan de slag gaat omdat het ontzettend zonde is dat van bijvoorbeeld plastic slechts 15 procent wordt gerecycled. De rest wordt verbrand. Dit is niet omdat het overgrote deel van het plastic niet goed genoeg is, maar dit komt omdat de keten niet gesloten is. Dat is ontzettend jammer, want er is veel mogelijk”, aldus Anna.
Dat er veel mogelijk is, bewijst de bouwsector. Anna: “In de bouw wordt wel nagedacht over het hergebruik van materialen. Het is een van de sectoren die veel afval produceert, maar ook koploper is in het gebruik van gerecyclede materialen. Zo wordt puin (afval) gebruikt voor de aanleg van wegen en worden slooponderdelen gebruikt om een nieuw gebouw neer te zetten.”
Volgens Anna bewijst dit dat het mogelijk is om bepaalde ketens te sluiten, alleen is dat nu nog een zoektocht. Echter begint het volgens haar bij de basis. “Al bij de designfase van een product moet je denken aan circulariteit. Vaak worden verschillende stoffen gemengd zodat deze niet meer herbruikbaar zijn, met ecodesign of duurzaam ontwerp probeer je dit te voorkomen. Bij bijna alle vormen van productie komt een materiaal als afval uit. Als dit een pure stof is, kan dit wellicht hergebruikt worden door een ander bedrijf. Alleen weten we nu niet welke stoffen in welk productieproces nodig zijn.”
Anna pleit voor een platform waar vraag en aanbod samen komt omdat je op deze manier ketens kunt opstellen. Als bedrijf A stof X als afval heeft en bedrijf B stof X als grondstof heeft, kun je deze aan elkaar koppelen en voorkom je afval. Dat klinkt logisch, maar is in de praktijk niet zo makkelijk. Zo schiet wet- en regelgeving regelmatig tekort en mag je reststoffen die gekwalificeerd zijn als afval niet altijd inbrengen in een productieproces. Er is dus nog een hoop werk aan de winkel.
“En daar krijg ik energie van”, besluit Anna enthousiast. “Met dit werk kunnen we de wereld een stukje mooier maken en daar zijn we trots op, ook al is dat een traject van de lange adem. Ik ben ervan overtuigd, dat wanneer wij ons hiervoor blijven inzetten, we een belangrijke bijdrage leveren voor de volgende generaties. Daar doen we het voor!”