Organisatie
De Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV) is in 2013 opgericht. Ons doel: een robuuste uitvoeringsorganisatie die adequaat de omgevingstaken op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving uitvoert voor alle deelnemende partijen. Door bundeling van ervaring en een grote diversiteit aan kennis bij de OFGV verbetert de kwaliteit en de integraliteit van de uitvoering van deze taken. De OFGV is verantwoordelijk voor de uitvoering van het werk, maar de deelnemende partijen blijven bevoegd gezag en daarmee bestuurlijk verantwoordelijk.
Werkzaamheden
De werkzaamheden hebben veelal betrekking op de uitvoerende milieutaken van gemeenten en provincies. Denk daarbij aan het houden van toezicht op naleving van wet- en regelgeving op het gebied van natuur, geluid, luchtkwaliteit, bodemsanering, luchtvaart, asbest, vuurwerk, zwemwater, Wabo en het omgevingsrecht. Ook kan er handhavend worden opgetreden. Hierbij wordt regelmatig samengewerkt met ketenpartners als de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), politie, brandweer, waterschappen, Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en het Openbaar Ministerie (OM).
Naast het houden van toezicht heeft de OFGV diverse specialisten in dienst die adviseren over bovengenoemde terreinen aan onze opdrachtgevers, bedrijven of inwoners. Daarnaast worden er door de OFGV vergunningen afgegeven. Het gaat dan veelal om omgevingsvergunningen op het gebied van milieu(veiligheid), bodem en infrastructuur.
Organisatie
Bij de OFGV werken ongeveer 200 mensen. De organisatie wordt aangestuurd door een directeur. Daaronder vallen een stafbureau en 9 teams. Elk team wordt aangestuurd door een teamleider.
Kernwaarden
De kernwaarden die de OFGV hanteert zijn ‘Ondernemen en Verbinden’. Leidinggevenden en medewerkers worden voortdurend uitgedaagd om binnen de opgedragen werkzaamheden nieuwe en innovatieve paden te bewandelen voor het realiseren van doelen.
Bij verbinden denkt de OFGV aan samen met anderen nadenken, (kennis) delen en het gezond, veilig en mooi houden van onze omgeving. De OFGV wil daarnaast verbindingen leggen met andere organisaties. Dit vanuit de overtuiging dat (overheids)organisaties door samenwerking de maatschappelijke vraagstukken waar we voor staan, inclusief de daarbij behorende doelstellingen, kunnen bereiken. De OFGV is daarnaast benieuwd hoe we met de kennis en ervaring van anderen op onder andere het gebied van duurzaamheid, natuur, water, bodem, milieu en veiligheid nieuwe initiatieven kunnen opstarten.
Duurzaamheid
Met regelmaat komen de termen duurzaamheid, duurzaam ondernemen, leefbaarheid of maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) naar voren. Dit komt vanuit de verantwoordelijkheid die de overheid heeft ten aanzien van maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. Overal ter wereld ondervinden mensen hier de gevolgen van. De OFGV wil onder de noemer ‘duurzaam ondernemen en verbinden’ bijdragen aan veranderingen die een duurzame en veilige leefomgeving nastreven.
Werkgebied
Het werkgebied van de OFGV bestaat uit Flevoland en Gooi en Vechtstreek. Het werk wordt namens 2 provincies (Flevoland en Noord-Holland) en 12 gemeenten die zich daar in bevinden uitgevoerd. Het kantoor van de OFGV is gevestigd in Lelystad.