ILT, politie en OFGV samen in actie tegen fraude met F-gassen
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de politie Midden-Nederland en de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV) hebben donderdag 30 mei bijna 85 cilinders met F-gassen in beslag genomen. Dit deden zij tijdens een gezamenlijke actiedag in Lelystad tegen fraude met F-gassen. Er zijn ongeveer 70 autobedrijven bezocht. Bij een aantal bedrijven werden zowel illegaal aangekochte cilinders als illegaal geïmporteerde cilinders aangetroffen, deze zijn in beslag genomen.
Apparaten, zoals airco’s van auto’s, industriële koelinstallaties en warmtepompen, worden meestal gekoeld met schadelijke koudemiddelen of F-gassen. F-gassen zijn zware broeikasgassen. Om de schade voor het milieu zoveel mogelijk te beperken, gelden voor het gebruik van en de handel in F-gassen strenge Europese eisen. Door deze strenge eisen is de illegale handel in deze gassen sterk toegenomen.
Doel actiedag
De actiedag was gericht op het controleren van vermoedelijk illegaal geïmporteerde en aangekochte cilinders en op de aanwezigheid van de juiste certificaten voor gebruik en omgang hiermee. Apparaten, die werken op F-gassen, morgen alleen worden geplaatst, gerepareerd en onderhouden door erkende monteurs. In de praktijk blijkt dat dit nog te vaak wordt gedaan door monteurs die niet beschikken over de juiste papieren.
Waarschuwingen
Verreweg het merendeel van de bezochte bedrijven had hun zaken prima op orde. Toch werden er naast de inbeslagnames nog diverse waarschuwingen uitgedeeld voor het niet op orde hebben van de papieren of een verkeerde manier van opslag. Er is zowel bestuurlijk als strafrechtelijk opgetreden.
OFGV toezichthouder Eisbert Lok vertelt dat de actiedag voor herhaling vatbaar is: “Normaliter voeren we kleinere acties uit die uitgaan van een preventieve werking. Met het resultaat dat we nu hebben behaald is duidelijk geworden dat deze acties noodzakelijk zijn.”
Volgens Eisbert zijn de volgende zaken door de OFGV geconstateerd: “Er was sprake van een aantal bedrijven dat activiteiten uitvoerden die niet gemeld zijn. De opslag van gevaarlijke stoffen was niet juist, zo was er sprake van het ontbreken of een onjuiste opslagvoorziening. Veiligheidswaarschuwingen [pictogrammen red.] ontbraken op meerdere locaties en tot slot was er sprake van onvoldoende bodembeschermende voorzieningen, zoals een lekbak onder een olieopslag of accu’s.”
Eerste keer
Het was de eerste keer dat er zo’n grootschalige actiedag werd georganiseerd door de gezamenlijke instanties. Bij deze actie lag de focus op autobedrijven, maar de betrokken organisaties doen ook geregeld soortgelijke controles bij bedrijven die airco’s of bijvoorbeeld warmtepompen bij particulieren of bedrijven installeren. Hier speelt dezelfde problematiek.