NBT-project: onderzoek naar bodemparagraaf in Omgevingsplannen
De Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV) voert bodemtaken uit voor de gemeenten in haar werkgebied. Straks, bij de invoering van de Omgevingswet, kan de dienst gevraagd worden mee te denken met of advies te geven over Omgevingsplannen. Met dit in het achterhoofd bereidt de OFGV zich voor op het uitvoeren van bodemtaken onder de Omgevingswet. Onderdeel hiervan is het project ‘Bodemparagraaf in Omgevingsplannen’; een project dat onder andere door Lisanne-Broersen Nijmeijer, medewerker bodem bij de OFGV, is uitgevoerd in het kader van het Nationaal Bodemtraineeship (NBT).
Omgevingsplannen en de bodemparagraaf
Het Omgevingsplan is een belangrijk instrument van de Omgevingswet en bevat alle regels over de fysieke leefomgeving die de gemeente stelt binnen haar grondgebied. Het vervangt daarmee onder andere de huidige bestemmingsplannen. De Omgevingswet stelt dat elke gemeente één Omgevingsplan maakt. De bodemparagaaf is hier een belangrijk onderdeel van.
Samen met haar projectteam heeft projectleider Lisanne geïnventariseerd wat de mogelijke bodemaspecten binnen Omgevingsplannen zijn en hoe de OFGV de gemeenten hierin kan adviseren. Met andere woorden: wat is er nodig om in Omgevingsplannen tot een gedegen bodemparagraaf te komen? “Daarbij blijken gebiedskennis, visualisatie door middel van bijvoorbeeld kaarten én een goede samenwerking erg belangrijk”, aldus Lisanne.
Procesbeschrijving en Beslismatrix
Uiteindelijk is het team tot een procesbeschrijving gekomen. Aan de hand van deze beschrijving kan het proces via eenvoudige stappen worden doorlopen om tot een ingevulde bodemparagraaf in het Omgevingsplan te komen.
Om gemeenten goed te adviseren over welke bodemaspecten in hun grondgebied belangrijk zijn om op te nemen in het Omgevingsplan, is ook een zogenoemde Beslismatrix ontwikkeld. Lisanne: “Zie het als een overzicht van alle mogelijke bodemaspecten. De matrix kan helpen bij het prioriteren van de belangrijkste bodemaspecten.” Samen met de gemeente Gooise Meren is de Beslismatrix via een testcase verder uitgewerkt. “De gemeente was erg tevreden met het resultaat”, sluit Lisanne af.
Vervolg
Zowel de procesbeschrijving als de matrix kunnen nu gebruikt worden om de bodemparagraaf vorm te geven in Omgevingsplannen. Bij alle gemeenten. Ook kan de procesbeschrijving ingezet worden voor andere thema’s, zoals geluid of externe veiligheid. De OFGV wil graag ook andere gemeenten op deze manier de helpende hand bieden om zo tot Omgevingsplannen te komen met een inhoudelijk sterke bodemparagraaf en op die manier zorg te dragen voor een duurzame leefomgeving.
Lisanne: “Ik ben erg dankbaar en trots dat ik dit project heb uit mogen voeren vanuit het NBT. Dit heb ik samen met drie andere deelnemers gedaan: Douwe de Voogt (Waternet), Jens Vloedgraven (Waterschap Brabantse Delta) en Sanne Rouing (gemeente Amsterdam). Het traineeship volgen wij alle vier naast ons werk. Het programma duurt twee jaar en is ontwikkeld om in het werkveld jong talent met een frisse blik over grenzen heen te laten kijken en samenwerking te stimuleren.”
Interesse of vragen over het project, de procesbeschrijving en/of de Beslismatrix? Neem contact op via info@ofgv.nl.