“Bij de omgevingsdienst maak je impact!”
Op de dag van zijn driejarig jubileum bij de OFGV stelt Frank Müthing zich graag voor aan de mensen die hem niet kennen: “Taart vergeten, zonde.” Als vergunningverlener die gespecialiseerd is op afval en energie is hij verantwoordelijk voor het (niet) verlenen van omgevingsvergunningen. Maar wat houdt dat eigenlijk in?
Voordat we die vraag beantwoorden, is het eerst tijd om kennis te maken. Sinds de zomer van 2019 is Frank werkzaam voor de OFGV. Na een half jaar als inhuurkracht te hebben gewerkt, tekende hij een vast contract op 16 maart 2020. “Waarom ik bij de OFGV bleef? Er was een vacature beschikbaar en ik kreeg een goed aanbod”, vertelt Frank gekscherend. “Ik heb eerder bij de Omgevingsdiensten in Leiden en Veendam gewerkt, en voor mij zijn altijd de collega’s van doorslaggevend belang. Collegialiteit is alles! Ik heb er daarom ook bewust voor gekozen om meer dan een uur reistijd naar kantoor te hebben. Dat doe je alleen als je met leuke collega’s werkt. Bovendien houd ik hiermee letterlijk en figuurlijk afstand tot het bestuur en de politiek in Flevoland.”
Vergunningverlener
Als vergunningverlener is Frank verantwoordelijk dat vergunningen tijdig worden verleend of geweigerd. Wat hem daarin aanspreekt is de mate van vrijheid. “Met name op de aspecten afval en energie. Ik kies er dan bewust voor om aan de voorkant het gesprek met de aanvragers aan te gaan en op locatie te kijken om een beeld te scheppen. Voordat de vergunningaanvraag wordt ingediend kun je zo een hoop hobbels wegnemen en duidelijkheid scheppen over wat we wel en niet kunnen vergunnen.”
Frank vervolgt: “Tevens heb je er dan vertrouwen in dat de aanvraag op een bepaald niveau binnenkomt. Dit scheelt tijd in de definitieve gunning. Doordat ik bewust tijd steek in de vooradvisering, win ik tijd tijdens het daadwerkelijke vergunningsproces. Daarom kom ik vaak bij bedrijven op kantoor of op locatie om te zien hoe het (productie)proces en het bedrijf inhoudelijk werkt.”
Technische inhoud
Door de wijze van vertellen en de heldere draad in het verhaal van Frank komt hij zeer gestructureerd over. “Maar dat ben ik helemaal niet”, pareert Frank lachend. “Collega’s zeggen ook dat ik heel gestructureerd overkom, maar eigenlijk ben ik een chaoot. Ook al moet je tegenover vergunningaanvragers heel strak zijn en een bepaalde rol spelen. Ik heb daarin het geluk dat ik op basis van de technische inhoud eerst naar een zaak kijk, dat zit in mijn karakter. Als ik technisch weet hoe iets loopt, kan ik vrij snel aangeven wat wel en wat niet vergund kan worden. ”Soms schuilt daar ook een gevaar in. In tegenstelling tot veel vergunningverleners grijp ik niet direct naar wetteksten. Je komt jezelf dan wel eens tegen, maar aan de andere kant voorkom je zo juridische vraagstellingen.”
Trots
In alles wat Frank vertelt klinkt een bepaalde mate van trots. Trots op het werk, trots op de organisatie en de collega’s. “Dat ben ik ook. Bij de OFGV doe je ertoe. Zowel als mens als op de inhoud van het vakgebied. Elke beslissing die wij nemen doet ertoe. Als je nu het journaal aanzet, dan zie ik regelmatig bedrijven waar wij bij betrokken zijn. Bij de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek maak je impact!”
Vacatures
Lees jij dit artikel en zoek jij een werkgever waarbij je de toekomst van Nederland van alle kanten kunt bekijken? Bekijk dan onze pagina met vacatures en wie weet, tot snel!