Resultaten zwemseizoen 2018
Het zwemseizoen dat loopt van 1 mei tot 1 oktober is weer afgelopen. De OFGV heeft, namens de provincie Flevoland, ook dit jaar weer alles op het gebied van zwemwater gecoördineerd. In totaal zijn er 18 waarschuwingen afgegeven, waarvan er 17 betrekking hadden op blauwalg. Naast de waarschuwingen is er 3 keer een negatief zwemadvies afgegeven. Zwemmersjeuk is dit jaar niet voorgekomen. Om mensen te informeren over de waterkwaliteit zijn diverse digitale media ingezet. Ook is in samenwerking met waterschap Zuiderzeeland de video ‘Blauwalg, hoe zit dat?' ontwikkeld.
Toezichthouder zwemwater Henk Groen: ‘De ligging van onze buitendijkse stranden aan een groot watersysteem, heeft ervoor gezorgd dat de droge periode bij ons minder effect heeft gehad op de waterkwaliteit van de zwemstranden. Hetzelfde geldt ook voor de binnendijkse stranden. Er zijn in totaal 18 waarschuwingen afgegeven, waarvan 17 betrekking hadden op blauwalg. Een enkele waarschuwing betrof de overschreiding voor de norm voor bacteriën in het water. Naast de waarschuwingen is er 3 keer een negatief zwemadvies afgegeven. Zwemmersjeuk is dit jaar niet voorgekomen.’
Media en middelen
Informatie over de waterkwaliteit is voornamelijk gecommuniceerd via digitale media zoals de websites: www.ofgv.nl en www.zwemwater.nl. Daarnaast zijn de sociale Facebook en Twitter ingezet. Uit de statistieken en reacties blijkt dat de berichten goed worden gelezen en relatief snel worden gedeeld. Dit is van belang voor het bereiken van een groot aantal mensen. Een publicatie op 23 juli 2018 op Facebook met betrekking tot een negatief zwemadvies heeft een record aantal van 101.104 bereikte personen gehaald. De OFGV is dan ook enthousiast over deze wijze van communiceren, zeker omdat blauwalg erg onvoorspelbaar is. Door de hoge snelheid van berichtgeving past dit middel prima in de communicatiestrategie rondom zwemwater. Het stelt de OFGV in staat om snel te schakelen en zowel burgers als opdrachtgevers snel te informeren.
Video
Naast het informeren over zwemadviezen en waarschuwingen, merkte zowel de OFGV als waterschap Zuiderzeeland dat het voor burgers niet altijd duidelijk is wat blauwalg is en welke gezondheidsrisico’s vastzitten aan het zwemmen in blauwalg. Ook blijkt niet altijd duidelijk wat het waterschap doet op het gebied van zwemwater en welke taken de OFGV heeft. Om burgers proactief te informeren hebben het waterschap en de OFGV de handen ineen geslagen en de video ‘Blauwalg, hoe zit dat? ontwikkeld. De video is ruim 5000 keer bekeken.