Voorbereidingen op de Omgevingswet gaan door
Het verschuiven van de invoeringsdatum van de Omgevingswet naar 1 januari 2021 betekent niet dat de voorbereidingen stoppen of vertragen. De OFGV gaat door met de voorbereidende werkzaamheden. Met een interne werkgroep wordt onder andere gewerkt aan informatiemanagement, het opleiden en informeren van medewerkers en het verkennen van de bestuurlijke afwegingsruimte op milieuonderwerpen.
Regionale platforms Omgevingswet
Belangrijk voor de OFGV zijn deelname aan de 2 regionale platforms Omgevingswet; één voor Gooi en Vechtstreek en één voor Flevoland. In beide platforms is de OFGV een actieve deelnemer en er wordt intensief samengewerkt met de projectleiders en programmamanagers ‘Implementatie Omgevingswet’ van de deelnemende partijen. Zo wordt andere de ketensamenwerking onder de Omgevingswet met elkaar verkend. De vraag ‘Hoe gaan we straks met elkaar samenwerken als de Omgevingswet wordt ingevoerd en wat moeten we hiervoor realiseren?’ is zeer relevant. Daarnaast is de OFGV vanuit de 2 platforms gevraagd het onderwerp bestuurlijke afwegingsruimte op te pakken. Dit omdat de OFGV de expertise in huis heeft met betrekking tot de onderwerpen waar die ruimte wordt geboden.
Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)
Onder de Omgevingswet wordt het digitaal verwerken en verstrekken van informatie veel belangrijker. Een onderdeel van de informatievoorziening is de vraag binnen welk systeem dit moet gaan plaatsvinden. Landelijk staat dit vraagstuk bekend als het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Hoewel de wetgever is geadviseerd de ambities van het DSO bij te stellen gaan de voorbereidingen bij de partners en bij de OFGV gewoon door. Belangrijk is alle informatie uniform, zaakgericht en locatiegebonden op te slaan. Daarnaast wordt de geografische weergave van informatie steeds belangrijker. Dit zodat burgers en bedrijven op de kaart kunnen zien welke informatie van toepassing is in een bepaald gebied. Dat is een hele klus waar de extra tijd, verkregen door het uitstel van de Omgevingswet, goed voor gebruikt kan worden.
De Omgevingsdiensten hebben de handen ineen geslagen bij de voorbereiding op het DSO. Niet alleen om elkaar te helpen en inspireren, maar ook om de Omgevingsdiensten als partij een stem te geven in de landelijke ontwikkeling. Omgevingsdiensten zijn straks belangrijke gebruikers van het DSO. Vanuit die optiek is het belangrijk actief te zijn bij de voorbereiding. De OFGV is nadrukkelijk aangesloten bij deze landelijke ontwikkeling en via die weg altijd snel en up-to-date geïnformeerd.
Oproep
De OFGV zou graag in de voorbereiding op de Omgevingswet enkele pilots doen. Ideeën hiervoor zijn welkom en kunnen worden doorgegeven aan de projectleider ‘Implementatie Omgevingswet OFGV’, de heer Marcel Sman via e-mail: m.sman@ofgv.nl.