Van toezichthouder naar beleidsadviseur: “Nog meer notenkrakers om op te lossen”
Friso van Nijkerk werkt al sinds de oprichting van Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV) bij de milieuorganisatie en hield zich al die jaren bezig met bodemenergie als toezichthouder bodem. Na ruim 10 jaar heeft hij besloten om het roer om te gooien als beleidsadviseur hydrologie. Een functie met nog meer specialistische kennis en nog meer noten om te kraken.
Flevoland en de Gooi en Vechtstreek zijn een unieke regio in Nederland waar een grote verstedelijkingsopgave geldt. We willen allemaal wonen in een prettige leefomgeving. Maar verstedelijking betekent nogal wat, voor de bovengrond, maar zeker ook voor de bodemgrond. “Neem nu Flevoland”, steekt Friso van wal, “daar hebben de inwoners een unieke positie waar ze water drinken van maar liefst 5.000 jaar oud. Daar moet je voorzichtig mee omspringen en dat schuurt met de grote bouwopgave. Je wilt voor de ondergrond namelijk het liefst dat er in Zuidelijk Flevoland niet gebouwd wordt. Dus hoe doe je dat slim?” Volgens Friso is het grote vraagstuk hoe je alle gewenste ontwikkelingen in harmonie brengt met bepaalde functies, zoals drinkwater, zodat wij en volgende generaties ervan kunnen genieten.
Notenkrakers
Dat zijn het soort uitdagingen waar Friso van geniet. “Er zijn toekomstig veel wensen die haaks op elkaar staan. Wat ik leuk vind, is het zoeken naar harmonie tussen wonen, werken en leven. Dat zijn notenkrakers die eigenlijk niemand kan kraken.” In zijn nieuwe functie als beleidsadviseur krijgt de voormalig toezichthouder de kans om zijn hersens daarover te breken. Al had hij vroeger niet verwacht dat hij dit werk zou gaan doen.
Rentmeesterschap
“Vroeger wou ik boswachter worden, al ging in na de havo de medische kant op. Toen kwam ik erachter dat het mooier is om te voorkomen dat mensen ziek worden dan mensen te genezen en daarom heb ik gekozen voor milieukunde. Dit sluit tevens aan bij mijn intrinsieke wens voor de toekomst waarbij ik het gevoel wil hebben dat ik bijdraag aan goed rentmeesterschap. Ik zie ons namelijk als tijdelijke rentmeesters. Het is aan ons om nu erover na te denken wat we aan moeten met de toekomst en hoe we dit gaan vormgeven”, aldus Friso vastberaden.
”We zijn goed!”
Friso is ambitieus, realistisch en is ontzettend gepassioneerd. Volgens hem zijn dat de competenties waarom het werk bij de OFGV hem zo goed bevalt. “We zijn goed! Experts in het vak. In mijn oude functie was ik eens met de gedeputeerde bij Aviodrome om te kijken naar een bodem energiesysteem dat niet goed werkte. Toen de gedeputeerde aan de directeur van Aviodrome vroeg naar het kennisniveau in Flevoland werd direct gesteld dat de OFGV-collega’s de beste kennis van Nederland hebben. Ook al was Aviodrome er niet altijd blij mee, omdat wij soms om extra investeringen vroegen. Terecht, want er was immers sprake van een energiebesparingspotentie. We zijn klein georganiseerd met veel kennis en kunde met gepassioneerde vakmensen. Ik geloof dat je zo met een klein team veel kunt bereiken.”
Mooiste toekomst ligt voor ons
Van toezicht en handhaving naar een beleidsadviserende rol, dat doe je niet zomaar. “De teamleider wou iemand met een kritische blik die niet bang is om zijn mening te geven, maar dit wel met tact doet. Nou, ik ben inmiddels 46, dus dat heb ik wel geleerd”, lacht Friso. “Mijn hoofdreden voor de stap is echter dat ik ervan overtuigd ben dat dit het moment is om het verschil te maken voor de toekomst. Naar mijn mening hebben we alles uitgevonden om in harmonie te wonen, werken en leven. Het enige wat we moeten doen, is het juiste doen. Dat is niet makkelijk en daar zijn zeker nog een aantal noten over te kraken. Maar als we dit vanuit ons hart en verstand gaan doen, dan ligt de mooiste toekomst voor ons en niet achter ons.”