Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek tweemaal gevisiteerd
De Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV) is onlangs onderworpen aan een tweetal visitaties. Omgevingsdienst NL heeft, in het kader van het InterBestuurlijk Programma voor de versterking van het vergunningverlenings-, toezicht- en handhavingsstelsel, onderzoek gedaan naar het functioneren van de OFGV en de uitvoering van haar werkzaamheden in de praktijk. Daarnaast is de OFGV in het kader van haar eigen kwaliteitsbeleid, onderworpen aan een EFQM assessment van INK.
Uit beide visitaties zijn een aantal kwaliteiten en verbeterpunten voortgekomen. De OFGV blijkt een toekomstbestendige organisatie met een hoge waardering van gemeenten en provincies, die goede en stabiele prestaties levert en klaar is voor haar verdere ontwikkeling.
Visitaties
Bij de visitatie van de Omgevingsdienst NL zijn verschillende onderwerpen zoals onafhankelijkheid, innovatiekracht en het personeelsbeleid van de OFGV, onder de loep genomen. Dat gebeurt middels een voorbereidingsgesprek, een zelfevaluatie en een tweedaags bezoek waarin gesprekken met bestuurders en medewerkers worden gevoerd.
INK heeft de OFGV onderworpen aan een assessment op basis van het EFQM model. EFQM staat voor European Foundation for Quality Management, een Europese netwerkorganisatie met als doel het delen van kennis en ervaring over Business Excellence. De OFGV maakt sinds 2020 gebruikt van dit model om door middel van acties, evaluaties en monitoring kwaliteitsverbetering te realiseren en de organisatie volgens het EFQM-gedachtengoed te laten functioneren.
Uitkomsten
Uit beide visitaties zijn een aantal resultaten voortgekomen die opvallend veel overeenkomen. Zo concludeert Omgevingsdienst NL dat de OFGV sterk is op de inhoud en betrouwbaar is in de uitvoering en dat de organisatie zich door de gehanteerde budgetteringsmethodiek heeft kunnen ontwikkelen tot een robuuste omgevingsdienst. Inmiddels is daarmee een onafhankelijke positie verworven waarin het leiderschap opereert vanuit een duidelijke visie: ‘daar is de organisatie wel bij gevaren’, aldus Omgevingsdienst Nederland in het rapport.
INK concludeert dat de OFGV haar positie in het veld tussen de wettelijke opdracht en de behoeften van de individuele overheden kent. Tevens is er sprake van een gestructureerde cyclus van beoordelen en belonen met ruimte voor wederkerigheid tussen organisatie en medewerkers. De assessors schrijven: ‘De organisatie is bevlogen en trots. Het assessmentteam herkent de positieve kant van een familiecultuur met voldoende professionele ruimte, collegialiteit in teams en onderling vertrouwen’.
Uit beide visitaties komt naar voren dat ontwikkeling van de organisatie richting beleidsadviseur de volgende logische stap is voor de OFGV. Dit is ook een wens van de organisatie zelf. De OFGV heeft veel kennis van het vakgebied. Het advies van Omgevingsdienst NL luidt dat de OFGV meer initiatief zou kunnen nemen om de kennis in te brengen. INK stelt dat, door het uitstellen van de omgevingswet, er een vacuüm lijkt te ontstaan waarin de dienst stappen kan zetten in de richting van de gewenste adviserende rol.
Vervolg
Paul Schuurmans, directeur van de OFGV, reageert trots op de behaalde resultaten: “Het laat zien dat we in tien jaar een professionele organisatie hebben neergezet waarmee we verder kunnen bouwen. Vakmanschap en ondernemerschap staan bij ons voorop. De ketenpartners herkennen en erkennen dit. Bovendien geeft de visitatie ons de juiste handvatten voor de toekomst. We zijn hierop voorbereid en kunnen ons verder ontwikkelen.”
Nu de kwaliteiten en de verbeterpunten in beeld zijn gebracht, werkt de OFGV aan haar verdere ontwikkeling. Het uitgangspunt blijft hierbij dat de omgevingsdienst voor haar partners oog heeft voor de omgevingskwaliteit en deze bevordert dankzij adequate uitvoering van haar taken met bevlogen medewerkers. Of zoals de visitatiecommissie van Omgevingsdienst NL stelt: ‘De tijd en omstandigheden geven de OFGV ruimte voor het zetten van de volgende stap in volwassenheid’.
Rapportages zelf inzien
De rapportages van Omgevingsdienst NL en INK zijn hieronder te downloaden.
Download rapportage Omgevingsdienst NL: Klik hier (pdf, 381 kB)
Download rapportage INK: Klik hier (pdf, 396 kB)