Start zwemseizoen 2021
Om ervoor te zorgen dat er in Flevoland veilig gezwommen kan worden, controleert de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek elk jaar tussen 1 mei en 1 oktober de waterkwaliteit van de 33 officiële zwemstranden in Flevoland. Dit doet de OFGV namens de Provincie Flevoland. Vanaf a.s. zaterdag gaan de toezichthouders van de OFGV weer op pad.
Werkwijze
Bij het controleren van het zwemwater wordt onder andere gekeken naar blauwalg, zwemmersjeuk, vertroebeling, scherpe voorwerpen en verontreiniging. De toezichthouders hebben hierin nauw contact met de strandbeheerders, Waterschap Zuiderzeeland en met de diverse gemeenten. Naast de kwaliteit van het zwemwater, worden ook de stranden zelf gecontroleerd. Wanneer er afval, plastic, ijzer en/of glas wordt aangetroffen wordt er geschakeld met de strandbeheerder. Hetzelfde geldt voor overvolle prullenbakken en toiletgebouwen die niet voldoen aan de hygiënevoorschriften.
Informatiedeling
Wanneer er tussen 1 mei en 1 oktober een maatregel wordt ingesteld op een officieel zwemstrand, dan wordt dit bekendgemaakt via:
- zwemwater.nl (landelijk)
- ofgv.nl (Flevoland)
- Twitter: @Flevozwemwater
- Facebook: com/Flevozwemwater
Zo veilig mogelijk zwemmen
Zwem uitsluitend bij aangewezen zwemwaterlocaties. Op deze locaties worden waterkwaliteit en veiligheid gecontroleerd. Alle officieel aangewezen zwemwaterlocaties zijn opgenomen op www.zwemwater.nl en zijn bij de zwemwaterlocatie te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie.
Informatieborden
Op de informatieborden wordt de kwaliteit van het zwemwater volgens EU-richtlijnen aangegeven in vier kwaliteitsklassen. De aangegeven kwaliteitsklassen zeggen wat over de waterkwaliteit gedurende de afgelopen jaren. Daarnaast wordt informatie gegeven over de actuele kwaliteit.
Ga goed voorbereid zwemmen
Maak de komende maanden gebruik van de vele mooie zwemwaterlocaties in ons land. Kijk op www.zwemwater.nl of de zwemwaterapp voordat je op pad gaat. Je ziet dan vooraf of er bijvoorbeeld gezondheidsrisico’s zijn waardoor je beter een andere locatie kunt kiezen. Op het bord bij de locatie kun je dat natuurlijk ook zien, maar dat is wellicht wat laat.
Door de sluiting van de zwembaden is het de afgelopen periode lastig geweest om de zwemvaardigheid op peil te houden. Wees je daarvan bewust en houdt vooral kleine kinderen extra in de gaten.
Eigen risico
Zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico. Zorg ervoor dat je zwemvaardig bent.
Let op: ook op de stranden gelden de door de Rijksoverheid gestelde coronamaatregelen.