Einde zwemseizoen 2020
De OFGV controleert elk jaar tussen 1 mei en 1 oktober de waterkwaliteit van de officiële zwemstranden in Flevoland. Vandaag eindigt officieel het zwemseizoen. De stranden worden niet meer gecontroleerd door onze toezichthouders Adriaan en Duco. Ze blikken terug: “Het seizoen 2020 was vergelijkbaar met vorig jaar. Er was volop zon om heerlijk te zwemmen op de 33 officiële zwemstranden in Flevoland. In totaal was de waterkwaliteit in de provincie 23 keer niet op orde en hebben we daar maatregelen voor ingesteld. Daarbij is prettig en goed samengewerkt met de strandbeheerders, gemeenten en Waterschap Zuiderzeeland.”
Werkwijze
De OFGV voert de controles uit namens de Provincie Flevoland. Bij het controleren van het zwemwater wordt onder andere gekeken naar blauwalg, vertroebeling, scherpe voorwerpen en verontreiniging. Adriaan: “Als toezichthouders hebben we een proactieve houding; we bezoeken de diverse zwemstranden vaak om goed in te schatten hoe het met de waterkwaliteit is en we nemen ook altijd zelf een kijkje voordat er een maatregel wordt ingesteld. Daarbij hebben we een signalerende functie. Zien we bijvoorbeeld veel opgehoopt wier liggen langs de waterlijn, dan laten we de strandbeheerder dat weten zodat het opgeruimd kan worden. Op deze manier kun je aan de voorkant zaken/klachten voorkomen. Hier heeft de burger baat bij want zo kunnen ze met een goed en veilig gevoel zwemmen op de diverse locaties.”
Naast de kwaliteit van het zwemwater, controleren de toezichthouders het strand ook op de aanwezigheid van onder andere afval, plastic, ijzer en glas en wordt er gekeken of de toiletgebouwen voldoen aan de hygienevoorschriften en of de prullenbakken niet overvol zitten.
Verschillende maatregelen
Dit jaar zijn er 23 waarschuwingen ingesteld waarvan 20 voor blauwalg en 3 voor een bacteriële overschrijding van de e-coli- en/of enterokokken-bacterie. Er is 4 keer een nader onderzoek ingesteld en 2 keer een negatief zwemadvies. “De watertemperatuur en wind is heel bepalend bij de vorming van blauwalg”, vertelt Adriaan. “Wanneer er veel voedingsstoffen in het water zitten en de watertemperatuur stijgt, dan kan blauwalg gaan groeien. Wel is dit vaak een momentopname, de wind kan het blauwalg snel verplaatsen en ook laten verdwijnen.” Meer informatie over blauwalg? Bekijk deze video.
Overzicht van alle Flevolandse zwemstranden waar dit zwemseizoen een maatregel is ingesteld
Blijf scherp
Vanaf vandaag, 1 oktober 2020, tot en met 30 april 2021 wordt de waterkwaliteit niet meer gecontroleerd door de betrokken partijen. Ook komen alle ingestelde maatregelen te vervallen. Het kan echter nog een mooie nazomer worden die uitnodigt om te gaan zwemmen. Vanaf heden is het aan zwemmers zelf om te beoordelen of dit verantwoord is, de waterkwaliteit wordt niet meer gecheckt. Ons advies hierbij is: kijk goed naar het water. Ziet het water er vreemd uit, stinkt het of is het blauw/groen van kleur, ga dan niet zwemmen.