“Als toezichthouder zie je elke dag wat nieuws”
Sinds juni 2022 werkt Erik Hartgring voor de OFGV als toezichthouder asbest. In deze functie controleert hij of asbestsaneringen volgens de geldende wet- en regelgeving wordt uitgevoerd. Na een half jaar is het tijd om terug te blikken op de eerste maanden.
Goede werkgever
Dat terugblikken gebeurt wanneer Erik tussen de controles door vertelt over organisatie waar hij nu een half jaar werkzaam is. “Het bevalt goed. De OFGV is een fijne omgevingsdienst met een mooi werkveld en een leuke cultuur. Het is een grote en gezellige club met een open deur beleid, daar houd ik wel van. Iedereen is gelijk en je kunt altijd je vragen kwijt bij de juiste persoon of sparren over een bepaalde casus of de interpretatie van de wet.”
Toezichthouder
De asbestwereld is Erik niet onbekend. Hij voerde eerder als laborant vrijgave controles uit in Nederland en was werkzaam als DIA (Deskundig Inventariseerder Asbest). Tevens werkte Erik over heel de wereld om te onderzoeken in hoeverre gevaarlijke stoffen waaronder asbest aanwezig was in schepen, industriële installaties en maritieme objecten. Maar niet eerder werkte hij aan de controlerende kant van het werkveld. “Dat is een voor mij een nieuwe rol die goed past. Als toezichthouder bij de OFGV zit ik aan de andere kant van de asbestketen, naar mijn mening een meer interessante kant van het werk.”
De werkzaamheden van de toezichthouder asbest bestaan voornamelijk uit administratieve- en fysieke controles waarbij het uitgangspunt is dat de wet moet worden gevolgd door de asbestsaneerders. “Die combinatie van het werk maakt het leuk. Zo is geen enkele dag hetzelfde. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat je niet alles eruit haalt als je vijf dagen per week toezicht houdt en vice versa. De 50-50 verdeling tussen administratief en fysiek toezichthouden is een goede verdeling.”
Belangrijk werk
De werkzaamheden die de toezichthouders asbest uitvoeren, zijn in opdracht van provincies en gemeenten binnen het werkgebied van de OFGV. Als Erik wordt gevraagd of het werk van groot belang is, is er een moment van bezinning. “Dat is namelijk een gewetensvraag, maar eigenlijk is het simpel. Het is vastgelegd in de wet en dat moet gecontroleerd worden. Daarvoor zijn de omgevingsdiensten. En natuurlijk is het van belang dat asbest op een verantwoorde manier wordt verwijderd. Asbest is milieubelastend en vooral gevaarlijk voor de mens. Dat maakt dat saneringen op de juiste manier moeten worden uitgevoerd.”